Auton, moottoripyörän, veneen, matkailuauton tai -vaunun myyminen ei ole kovin hankalaa, kun asiaan jaksaa perehtyä. Taloudellinen hyöty voi joissakin tapauksissa olla hyvinkin merkittävä.

Audi A4 ulkokuvaAuton myynnissä on tärkeää siisteys ja hyvät kuvat. Suomen suosituin myyntikanava on nettiauto.com. Ilmoituksen jättäminen yksityisille henkilöille on ilmaista. Auto kannattaa siivota ja pestä hyvin. Lisäksi jos autossa on selviä vikoja, niin korjauttaa ne. Risaa ja pikkuvikaista autoa on moninverroin hankalampi myydä. Nykyisin automarkkinat ovat hyvinkin toimivat, joka tarkoittaa että ostajat ovat äärimmäisen hintatietoisia. Autosi hinnan määrää muiden myyjien myyntihinnat. Pyyntihinnat ovat monesti 10-20% korkeammat, kuin toteutuneet myyntihinnat - autokaupan perinteisiin kuuluu tinkiminen. 

Myyntihinta täytyy olla kolmen halvimman (vastaavan ikäisen ja ajetun) joukossa, jotta voit haaveilla sen myymisestä. Välttämättä edes se ei auta, jos tuotteellesi ei ole kysyntää. Esimerkiksi Alfa Romeoita ei saa myydyksi aina edes halvalla hinnalla, koska ostajia ei vain ole markkinoilla.

BMW moottoripyoraMoottoripyörän myynti syksyllä ja talvella on lähes mahdotonta. Moottoripyöräkauppa eroaa merkittävästi autokaupasta, jota tehdään ympäri vuoden. Moottoripyörän ostaminen on käytännössä aina tunnepäätös. Tästä syystä moottoripyörän virheettömyys ja ulkonäkö nousevat hyvin merkittäväksi tekijäksi. Elämää ja maantietä nähneet moottoripyörät ovat haastavia myytäviä, yleensä niiden hinta on merkittävästi alhaisempi kuin priimakuntoisen. Moottoripyörien parasta myyntiaikaa on touko - kesäkuu.

Buster XXLVeneiden myynti noudattelee pitkälti samoja periaatteita kuin moottoripyöräkaupan kanssa, mutta silti niissäkin löytyy omia erityispiirteitä. Veneitä ostetaan syksyisin hyvinkin paljon, suhteessa moottoripyörä myyntiin. Toisaalta ostajat ovat yleensä keski-ikäisiä tai hieman vanhempia miehiä, jotka ostavat veneen valmiiksi kevättä varten ja käteisellä. Suomalaiset veneet ovat yleensä aika hyväkuntoisia sekä hyvin pidettyjä. Veneiden hinnoittelu on kuitenkin hankalaa, koska erilaisia malleja on paljon ja määrällisesti veneitä vähän. Tämän takia on vaikea löytää vertailua ja useasti näkee selkeästi alihinnoiteltuja tai ylihinnoiteltuja veneitä markkinoilla. Paras tapa hinnoitella oma vene on ajatella, että maksaisinko itse veneestä pyytämäni summan vai ostaisinko jonkin muun mieluummin. 

Matkailuauto DefflethsMatkailuauton ja asuntovaunun myynti  on täysin omanlainen markkinansa. Toki matkailuvaunu kaupassa näkyy sama sesonki kuin muissakin etupäässä kesällä käytettävissä tuotteissa, mutta ostajakunta eroaa muista merkittävästi. Useat karavaanarit ovat erittäin hyvin perillä matkailuvaunuihin ja -autoihin liittyvistä asioista, tyyppiviat, kosteusmittaukset, varusteet yms. Monella asuntovaunu saattaa jäädä ostamatta vain sen takia, että nykyisessä autossa ei riitä vetokyky. Matkailuautojen ja -vaunujen kosteusvauriot ovat hyvin yleisiä ja kosteusmittauksen teettäminen helpottaa myyntiä. Parasta myyntiaikaa on maalis - kesäkuu. Nestekiertolämmitteisen talvivaunun voi joskus onnistua myymään myös talvella.

Myyntikuvat ovat ajoneuvomyynnissä kaikista tärkein asia. Huonot kuvat eivät sytytä ostajaa haluamaan kyseistä tuotetta ja hän jättää ilmoituksen huomioimatta. Monet ovat ottaneet tavaksi ottaa kuvia, joissa ei näytetä rekisterinumeroa. Tämä on yksi hienoimmista tavoista varmistaa yhteydenottojen niukkuus. Internet on täynnä huijareita ja juuri he peittävät kopioimiensa autokuvien rekisterikilvet.

Kuvien ottamista varten auto kannattaa pestä ja siivota sisältä. Kuvauspaikka kannattaa valita tarkoin. Hajottamon pihassa otettu kuva ei luo uskottavuutta. Nykyisin suurin osa yrityksistä ottaa kuvat sisätiloissa siihen varatussa paikassa. Tällöin ostaja ei myöskään voi kuvien perusteella arvioida kauan tuote on ollut myynnissä. Kesäkuussa kun ilmoituksessa on auto lumihangen keskellä, niin tietää että nyt on ostajan markkinat. Alla kaksi erilaista kuvaa, toinen otettu kamera kännykällä ja toinen järjestelmäkameralla. Voit miettiä kumman näistä autoista ostaisit?

Audi kannykka

Audi jarjestelmakamera

Myynti-ilmoituksen tekemiseen kannattaa ottaa hieman aikaa ja ajoneuvosi tekninen osa avuksi. Jättämällä jotain tietoja kertomatta, ostaja olettaa niiden olevan pahinta mahdollista sorttia. Kun et ilmoita ajoneuvosi ajokilometrejä ilmoituksessa, suurin osa olettaa ajomääräksi +300-400.000km. Katsastus- ja huoltotietojen puuttuminen johtaa myös vähempiin yhteydenottoihin. Salausyritykset toimivat muutenkin huonosti. Paljon ajetusta autosta, jossa ei ole kilometrimäärää, vastaat vain lukemattomiin kyselyihin ajokilometrimäärästä.

Hyvässä myynti-ilmoituksessa kerrotaan myös renkaiden kunnosta ja auton historiasta. Mitä enemmän tietoa on, sitä varmemmin myyt auton ensimmäiselle katsojalle, koska kaikki asiat ovat jo tiedossa. Hyvän ilmoituksen tärkein ominaisuus on kuitenkin huomion kiinnittyminen ja ostajaehdokkaan kiinnostuksen herättäminen. Monet hyvätkin tuotteet jäävät myymättä surkeiden ilmoituksien ja epämääräisten kuvien tähden. 

Myynti ilmoitus